Nieuwsbrief januari 2022

inhoud:

 1. Janine Cloosterman bemachtigt veilingprent!
 2. Bied jij mee op Olympus?
 3. Workshops hervat en weer stopgezet.
 4. Boekwerk ParkinsonGrasveld.
 5. Brein & Muziek.
 6. Verkoop kaarten en routeboekje.
 7. Ontdek Tilburg en volg een kunstroute.
 8. Uw stem voor onze sponsor ‘Prins Heerlijk’

_____________________________________________________________________________________________________

Janine Cloosterman bemachtigt veilingprent!

De prent die de afgelopen tijd werd geveild voor de stichting is bemachtigd door Janine Cloosterman. Ze kwam de prent bij mij in het atelier ophalen. Uit nieuwsgierigheid vroeg ik haar hoe ze bekend was geworden met de veiling. Ze vertelde dat ze via Facebook op de website van de stichting terecht was gekomen en zag dat ik voor een tweede keer een veiling had opgezet. Janine: ‘Ik zag jouw mooie werk en verder kijkende op de site kwam ik erachter wat je deed met de stichting. Dat vond ik erg tof! Toen dacht ik, ik ga gewoon bieden en zie ik wel wat er gebeurt. Niet realiserende dat dat meteen het bod zou worden. Ik ben er reuzeblij mee, want ik vind het niet alleen heel erg mooi. Door wat je vertelde over de techniek,

arbeidsintensiteit en het unieke van de pigmogravure techniek maakte het werk nog interessanter. Ik ben er erg blij mee en realiseer mij dat ik het voor een zacht prijsje hem kunnen aankopen”. 

Mijn voorstel om er gelijk een passende lijst erbij te nemen nam ze meteen aan. Het geld van de lijst heeft ze gedoneerd aan de stichting.  

Zo zie je maar. Janine heeft niet alleen, zoals ze zelf zegt, een mooie prent waar ze jaren lang van kan genieten maar ze steun daarnaast ook het goede doel van de stichting. Dat heet “2 vliegen in een klap”.

Veel plezier Janine met de pigmogravure.

_____________________________________________________________________________________________________

Bied jij mee op Olympus?

De prent van de vorige veiling, met een marktwaarde van € 185,- is verkocht voor € 90,-. Deze persoon kan nu gaan genieten van het werk “Window”, een Pigmogravure. Zo zie je maar weer, het kan altijd iets opleveren en zéker voor de stichting. Inmiddels is er een nieuwe prent ter beschikking gesteld voor de veiling: Prent Olympus. Een ets van formaat 50 x 70 cm exclusief lijst. Het werk is in 1990 gerealiseerd in een oplage van 10 stuks.

Beschrijving;
Nummer:                    9063
Techniek:                    Ets
Formaat:                     50 x 70  cm. (lijst 56 x 76 cm.)
Titel:                           Olympus
Jaar:                            1990
Oplage:                       10

Marktwaarde:            € 275,- zonder lijst.

Context

Op een expositie in Amsterdam zag ik het bekende werk “Olympia” van Éduard Manet in bruikleen van Musée d’Osay, Parijs. Een schilderij van 135 x 190 cm en geschilderd in 1863. In 1890 heeft de Franse staat het doek aangekocht en is nu weer te bewonderen in Musée d’Osay, Parijs. Naar aanleiding van dat werk heb ik het doek “Olympus” geschilderd in 1990.

Alles in meer tegenovergestelde uitingen;

 • Olympia is bij mijn werk Olympus. 
 • Olympia is realistisch geschilderd, Olympus geabstraheerd.
 • Olympia is geheel naakt, Olympus is gedeeltelijk bedekt.
 • Olympia haar naakte lichaam ligt van links naar rechts, Olympus van rechts naar links. 
 • Olympia licht op een zachte sofa, Olympus ligt op een hard plateau.
 • Olympia kijkt je direct aan, Olympus is gezichtloos.
 • Olympia ontvangt bloemen van een bewonderaar, Olympus ligt op dat harde plateau bedrukt met contact advertenties. 

Het werk is indertijd aangekocht door Woning Coöperatie Breeburg in Tilburg, waar ik naderhand een opdracht kreeg voor het realiseren van een beeld voor het toen te bouwen hoofdkantoor. Een opdracht waar ik altijd nog met groot plezier op terugkijk.

Uiteindelijk is in datzelfde jaar deze ets geproduceerd in een oplage van 10 stuks. Het schilderij van Manet was inmiddels voor mij verder op de achtergrond geraakt en daardoor werd mijn Olympus het uitgangspunt. Hierin heb ik me meer laten verleiden om verschillende etstechnieken toe te passen.

Start veilingprijs:   € 137,50 zonder lijst. Zoals met al mijn werk gaat de opbrengst naar de stichting.

_____________________________________________________________________________________________________

Workshop is hervat en weer stopgezet.

Net als de rest van Nederland had ook ik last van de lange lockdown. Daardoor konden mijn workshops helaas niet plaatvinden. Eindelijk was daar het verlossende woord en kon de workshop weer beginnen. Tjonge, jonge wat een plezier! Niet in de eerste plaats voor de stichting en mij, maar zeker ook voor de deelnemers. Met vol enthousiasme bij binnenkomst. Maar ook met een kleine blik van “help dat lukt mij nooit” bij het zien van een voorbeeld van een grasfiguur”. Dezelfde blik als alle voorgaande deelnemers, dus stelde ik ze gerust met een bak koffie of thee en met de woorden “ach er zijn er al meer dan 100 deelnemers jullie voor geweest en nog niet één figuur is mislukt. Vertrouw maar op mij. Ik kan jullie verzekeren dat je met trots weer naar huis gaat met het idee dat jullie deel uitmaken van dit kunstwerk”. 

Enkele workshops zijn inmiddels weer achter de rug. Daarmee zijn de deelnemers weer een mooie ervaring rijker en ben ik weer een stapje verder bij mij doel. De deelnemers krijgen straks als cadeau allemaal het boekwerk met foto’s waar het hele project in wordt geregistreerd.  

Helaas wordt het cancelen van de workshops door corona bijna een normale gang van zaken. De teleurstelling is niet minder groot. Door de nieuwe maatregelen mag ik geen nieuwe workshops organiseren totdat er weer versoepelingen worden doorgevoerd. Dat is balen, maar het is niet anders en ik houd moed. Ik probeer alles zoveel mogelijk van de positieve kant te bekijken, want eens is het af en kan het pronken met al die namen van de personen die dit project hebben ondersteund door deelname. U kunt ook mee helpen en zich al vast opgeven voor deelname ná 14 januari 2022. Dat kan via deze link; stichtingparki.com/parkinson-grasveld/

https://stichtingparki.com/parkinson-grasveld/

of direct het formulier;

https://stichtingparki.com/inschrijven-workshops/

_____________________________________________________________________________________________________

Boekwerk ParkinsonGrasveld. 

Inmiddels groeit het boekwerk waarin het complete project wordt geregistreerd behoorlijk. Het telt al meer dan 600 pagina’s. Door Corona heeft het project dus veel vertraging opgelopen, en dit zal nog verder oplopen. Voor de eerste deelnemers is het gevoelsmatig bijna verleden tijd. 4,5 jaar geleden, in 2017, ben ik met dit project begonnen. Inmiddels zijn er 111 grasfiguren klaar en moeten er nog ongeveer 180 tot 190 grasfiguren gemaakt worden. Uiteraard een uitdaging, maar voor het boek een te lange tijdsduur. Ik heb daarom besloten het boek in 3 delen uit te geven. Een per 100 deelnemers. Een voordeel is dat de deelnemers niet zolang hoeven te wachten op het aan hen beloofde gratis exemplaar als herinnering aan hun deelname. Daarnaast kan ik het eerste deel voor wervingsdoeleinden gebruiken. Het mes snijdt weer eens aan twee kanten.

Dubbele pagina

_____________________________________________________________________________________________________

Brein & Muziek.

In de nieuwsbrief van juni gaf ik al aan dat het event Brein & Muziek door de Coronamaatregelen niet door kon gaan en verplaatst werd naar april 2022. Inmiddels zijn we hard bezig met het reorganiseren van het event.
Met groot genoegen kan ik u mededelen dat het Event op 7 april 2022 weer geboekt staat in de Hilvariastudio’s. Ik ben dan ook de Bonheur Horeca Groep dankbaar voor haar steun en medewerking voor het doel van de stichting. En nu maar hopen dat Corona ons met rust laat.
Inmiddels heb ik van de meeste performers positieve reacties mogen ontvangen in de vorm van een bevestigingmail. Ook de sponsoren reageren positief.
Het definitieve programma wordt u zo spoedig mogelijk toegezonden. Aan het bestaande programma wordt waarschijnlijk een klein item toegevoegd, maar dat deel ik in een volgende nieuwsbrief. 
Zoals ik eerder al meldde is 50% van het aantal plaatsen inmiddels verkocht. Ik ben verheugd te kunnen mededelen dat tot nu toe niemand zijn geld terug heeft gevraagd. Sterker nog er worden nog steeds kaartjes verkocht. Met andere woorden: we hebben er allemaal zin in.
Mocht het zo zijn dat Coronaregels bepalen dat 1,5 meter aangehouden dienen te worden gaan we met die 50% verkochte zitplaatsen het event plaats laten nemen.

Hilvariastudio’s

_____________________________________________________________________________________________________

Verkoop kaarten en routeboekje.

Ook de verkoop van de bundel ansichtkaarten en de boekjes met twee kunstroutes door Tilburg, gaat gestaagd door. We kunnen wel zeggen dat het een groot succes is! Mocht u het een van de twee nog niet in huis hebben en alsnog tot aanschaf willen overgaan dan kunt u, als u in Tilburg woont, die aanschaffen via de onderstaande verkoopadressen of deze via de website www.Stichtingparki.com een bestellen (€3 verzendkosten). U kunt deze eventueel ook bij het adres van de stichting afhalen. Zie informatie hieronder (indien u niet kan op de opgeven tijden, bel gerust 06-12282793 dan valt er iets te regelen). Alle inkomsten gaan naar het doel van de stichting, het mede financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Stichting Parki-
Bredaseweg 214, Tilburg.
Op woensdagochtend van 10 tot 12:00 uur en zaterdagmiddag van 14 tot 17:00 uur.
Natuurlijk ook op afspraak 06-12282793

Grotto Oude Warande 3 Tilburg (open)


Antoon de JongBoomstraat 117 Tilburg (gesloten)
Gianotten MutsaersEmmapassage 17 Tilburg (gesloten)
Prins Heerlijk
Nieuwlandstraat 16 Tilburg (gesloten)
Prins Heerlijk/FactoriumKoningsplein 11a Tilburg(gesloten)

_____________________________________________________________________________________________________

Ontdek Tilburg en volg een kunstroute.

Nu Nederland weer op slot zit, alle musea-horeca enz. gesloten zijn en onze sociale contacten daardoor beperkt, geeft Stichting Parki een mogelijkheid om dit te doorbreken. Koop een kunst fiets-/wandelroute boekje en ga d’r op uit. Volg bijvoorbeeld de fietsroute. Deze begint bij Grotto. Neem daar een kop koffie of iet anders (open als take a way). Fiets de route samen met je gezelschap en geniet van de kunsten, het bewegen en de buitenlucht en dat alles in de wetenschap dat je intussen de stichting ondersteund in zijn doelen. Het mes snijdt weer eens aan twee kanten.

Omdat de verkooppunten ook gesloten zijn (behalve de Grotto) kunt u het boekje ook via de website van de stichting aanschaffen en een afspraak maken om het op te halen bij de stichting. www.stichtingparki.com

_____________________________________________________________________________________________________

Uw stem voor onze sponsor ‘Prins Heerlijk’

Onze sponsor Prins Heerlijk is geselecteerd voor een Appeltje van Oranje! Met deze prijs geeft het Oranje Fonds dit jaar erkenning aan projecten rondom het thema Kansengelijkheid voor álle jongeren. Natuurlijk wil ik graag dat ze winnen om daarmee de fantastische groep jongeren de aandacht te geven die ze verdienen. Maar dat niet alleen. Een van de oprichters van van ‘Prins Heerlijk’, Ella, vind daarnaast ook nog tijd om zitting te nemen in ons Event comité. Het zijn gewoon mijn helden. 

Geef ook jouw stem aan ‘Prins Heerlijk’.  Dat kan via deze link:

https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten/prins-heerlijk.

Uw stem doet ertoe en u heeft nog 7 dagen om te stemmen.
Voel u vrij om dit bericht door te sturen naar je eigen contacten.

_____________________________________________________________________________________________________

Ik hoop u met deze nieuwsbrief weer op de hoogte gebracht te hebben. Mochten er tussendoor veranderingen plaatsvinden dan laat ik dat snel weten.

Tot een volgende nieuwsbrief.
Groeten, Twan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *