Reacties

Dankbaar om een middag mee te mogen liften op de levensenergie van Twan.
“Doen waar je goed in bent, kan je heel ver brengen. Met eigen ogen mocht ik deelgenoot zijn van de enorme drive van Twan. Zijn drive om te leven en Parki daar met respect onderdeel van te laten zijn. Toelaten wat er is, maar kiezen voor wat wel mogelijk is. Dat kan alleen als je dingen doet die vanuit je hart komen. Mee mogen bouwen aan het ParkinsonGrasveld verbindt, maakt bewust en laat je ontdekken dat creativiteit in ieder mens zit. Trots op mijn eigen onderdeel van een groter deel. Dankbaar om een middag mee te mogen liften op de levensenergie van Twan.”
Tineke van Spaankdonk – februari 2019

De dag was geweldig en reuze gezellig. Echt een aanbeveling!
“Het kunstproject van Twan vind ik heel bijzonder. Met mijn deelname aan de workshop hoop ik een kleine bijdrage te mogen leveren aan verder wetenschappelijk onderzoek. De noodzaak is groot om de ziekte van Parkinson als neurologische en chronische aandoening beter te kunnen bestrijden. De workshop zelf was boeiend en spannend, maar voor mij een beetje zwaar. Met behulp Twan en zijn deskundige Jan kreeg ik mijn grasfiguur voor elkaar. De dag was geweldig en reuze gezellig, temeer omdat er 3 oud-collega’s in mijn groep zaten. Een kleine reünie. Echt een aanbeveling!”
Adje van der Made – juni 2018

Ik vond het inspirerend, vooral door de positieve instelling van Twan die, ondanks zijn beperkingen, dit alles zo krachtig en vol passie kon overbrengen.
“Parkinson komt ook in mijn directe omgeving voor. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk op een afdeling met demente mensen, dus ik weet hoe belangrijk het is om geld in te zamelen voor dit wetenschappelijk onderzoek. Het was een lange dag, maar hij is omgevlogen. We hebben duidelijke uitleg en instructie gehad met de nodige aansturing. Ik vond het inspirerend, vooral door de positieve instelling van Twan die, ondanks zijn beperkingen, dit alles zo krachtig en vol passie kon overbrengen. Het was voor mij een bijzondere beleving om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het ParkinsonGrasveld.”
Leonie Sauer – april 2018

Mooi dat er straks ergens een wuivend grasveld van klei staat dat mijn moeder weer bij me terugbrengt.
“Twan is een gedreven kunstenaar die je meetrekt in zijn enthousiasme. Ik liet me graag overhalen om mee te doen aan de workshop. Maar al werkende met klei gingen mijn gedachten als vanzelf terug naar mijn moeder. Hoe ze achter haar rollator aan het zoeken was naar haar eerste stapje om op gang te komen. Haar handen die vroeger met ongelooflijke precisie de prachtigste borduurkunstwerken maakten, en die nu haperden bij het vastpakken van haar zakdoek. Elke beweging koste haar aan het einde van haar leven enorm veel energie en aandacht. Mooi dat er straks ergens een wuivend grasveld van klei staat dat mijn moeder weer bij me terugbrengt.”
Gief van Schijndel – maart 2018

Dat er nog veel onderzoek nodig is en daarvoor ook veel geld beschikbaar moet zijn, heeft mij wakker geschud en bewust gemaakt.
“In mijn omgeving ken ik diverse mensen met de diagnose van Parkinson. Ieder gaat hier op zijn eigen manier mee om, wetende dat er nog zoveel onbekend is m.b.t. de ziekte die ook steeds jongere mensen treft. Dat er nog veel onderzoek nodig is en daarvoor ook veel geld beschikbaar moet zijn, heeft mij wakker geschud en bewust gemaakt: het kan ons allemaal overkomen. Tijdens de workshop veel opgestoken betreffende de ziekte door het verhaal van Twan. Lekker gewerkt en blij met het eindresultaat van mijn bijdrage aan het project. Mooi dat mensen hier zoveel energie in stoppen!”
Greet Gadella – februari 2018

Het idee van een keramisch grasveld vind ik prachtig.
“Op zijn 70e verjaardag lanceerde Twan zijn project ParkinsonGrasveld. Samen met mijn partner Jan schreven we ons in voor een workshop. Het idee van een keramisch grasveld vind ik prachtig. Twan had de workshop heel goed voorbereid en uiteindelijk is elke grasvorm uniek geworden. In mijn schoonfamilie komt de ziekte van Parkinson voor. Daardoor maakte ik het aftakelingsproces van dichtbij mee. Ik vind het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt en er zo een oplossing komt voor deze vreselijke ziekte.”
Annet Vermeulen – januari 2018

Je gooit niet zomaar geld in een collectebus of start wat op een rekening. Nee, je mag er ook wat leuks voor doen. Ik heb genoten!
“Zelf heb ik geen mensen met Parkinson in mijn omgeving, maar ik weet wel dat het een heftige ziekte is waar nog veel onderzoek naar gedaan moet worden. Ik heb me ingeschreven voor de workshop omdat het idee me ontzettend aansprak. Je gooit niet zomaar geld in een collectebus of start wat op een rekening. Nee, je mag er ook wat leuks voor doen. Het was letterlijk zwaar, maar gelukkig was Twan er om te helpen tillen en keren. Bovendien werd het met behulp van de nodige aanwijzingen een mooi grasfiguur. Ik heb genoten!”
Monique Uit de Willigen – november 2017

Ik heb de tijd noch de hersens om baanbrekend onderzoek op te zetten. Gelukkig kreeg ik de mogelijkheid om een klein steentje bij te dragen
“Parkinson. Voor mij was het een woord waar ik weinig aan dacht, omdat het een van de vele aandoeningen was die niet voorkwam in mijn kennissenkring. Totdat hier verandering in kwam. Dan is zo’n muntje in de bus van een collectant toch maar schamel. Ik heb zelf de tijd noch de hersens om baanbrekend onderzoek op te zetten. Gelukkig kreeg ik de mogelijkheid om een klein steentje bij te dragen. Het materiaal had ik nog helemaal in de vingers. Ik had tenslotte 58 jaar geleden voor Moederdag een zeer scheve vaas gekleid. Het ging beter dan verwacht. Het beeld gaat niet alleen over Parkinson, het lijkt er ook op. Gras, dat nooit stilstaat, dat meedeint met het minste vleugje wind, wordt bewegingsloos. Het verstart. Ook al zijn er geen twee patiënten met dezelfde symptomen, toch is die verstarring het beeld dat de meeste mensen van de aandoening hebben. “
Frans van Riel – november 2017

Ik ben blij en tevreden dat ik heb bijgedragen aan de totstandkoming van het project.
“Mijn ervaringen met Parkinson zijn vrij beperkt. Ik had me er niet eerder in verdiept, maar het was wel interessant om tijdens de workshop te horen hoe je ermee om kunt gaan. Ik ben blij en tevreden dat ik heb bijgedragen aan de totstandkoming van het project. De kracht van het werk, van het hele project, komt door de hoeveelheid verschillende mensen die eraan mee gewerkt hebben. De bijzondere samenwerking maakt het werk sterk en interessant. Mét die verhalen ontstaat er verbinding. Tussen de deelnemer, tussen de mensen die nu of in de toekomst met parkinson te maken hebben en tussen de mensen die het onderzoek naar de aandoening een warm hart toe dragen. Die verbinding is de kracht en de waarde van het werk.”
Ceciel van der Weide – oktober 2017

Tijdens de workshop heb ik bijzonder genoten
“Ik heb meegedaan omdat ik het leuk vind met andere samen iets te maken en omdat het wuivend grasveld me erg aansprak. In mijn omgeving heb ik ervaren wat het inhoudt om langzaam aan te verdwijnen in een lijf en geest die niet meer goed functioneerden. Een wild grasveld staat voor mij voor de grilligheid, het wazige, het verdwijnen van het buigzame en de vergankelijkheid. Het ParkinsonGrasveld is dus een goede weergave van het proces van Parkinson. Ik vind het initiatief erg inspirerend en een goede manier om wat te kunnen betekenen. Tijdens de workshop heb ik bijzonder genoten van het maken van het grasfiguur.”
Ied Braam – oktober 2017

Eén antwoord op “Reacties”

  1. Aan het einde van de workshop was ik supertrots op “mijn” grassprieten. Heel bijzonder hoe Twan en zijn “assistent” Jan ons, deelnemers, inwijden in het omgaan met klei. Twan en Jan laten je delen in hun kennis van en liefde voor het materiaal en moedigen je aan om op eigen wijze vorm te geven aan het gras. In de workshop ontdek je dat je meer kunt dan je zelf denkt en daarmee jouw steen kunt bijdragen aan het graskunstwerk. Door je in te schrijven voor de workshop doneer je geld voor onderzoek naar Parkinson. Een mooie win-win voor een workshop waar ik met veel voldoening op terug kijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *