Een bijzonder gebaar van kringloopwinkel Portagora.
Optreden bij Theatercollege van Bas Bloem.
Donderdagavond 12 juni vond in een uitverkochte Tilburgse schouwburg een bijzonder programma plaats, georganiseerd door Science Café Tilburg, onder de titel;
"Parkinson zorg voor de toekomst"
De avond startte met een interview met mij als beeldend kunstenaar die zelf al elf jaar Parkinson heeft. Als oprichter van Stichting Parki en initiatiefnemer van het kunstwerk “ParkinsonGrasveld”, dat met hulp van hoofdzakelijk de Tilburgse bevolking tot stand kwam en hiermee geld inzamelde voor de stichting.
Hoofdspreker was professor Bas Bloem, internationaal expert op het gebied van Parkinson. In een helder theatercollege ging hij in op de nieuwste onderzoeken, de mogelijke rol van gifstoffen en het belang van verdere bestrijding van Parkinson wat hij een ‘stille pandemie’ noemt.
Neurochirurg Geert-Jan Rutten (ETZ Tilburg) vertelde over een baanbrekende ingreep: eind 2023 implanteerde hij als eerste in Nederland een nieuwe, ultradunne neurostimulator die hersensignalen kan uitlezen en behandelingen verfijnt.
Tot slot gaf choreograaf Andrew Greenwood een inspirerende dansdemonstratie voor Parkinson-patiënten. Beweging, zo blijkt, kan het ziekteproces vertragen.
Na het dankwoord van de voorzitter Science Café Tilburg Ad Vingerhoets had “Stichting Parki” nog een verrassing voor professor Bas Bloem. Uit waardering voor wat hij tot nu toe al heeft betekend, voor mensen met Parkinson, heb ik hem namens "Stichting Parki", tot zijn verrassing, een klein grasfiguurtje aangeboden als verbintenis met het grote monumentale kunstwerk het “ParkinsonGrasveld”.
Het publiek reageerde enthousiast. Stichting Parki en het “ParkinsonGrasveld” kregen volop aandacht, en veel bezoekers bekeken het kunstwerk na afloop. De avond werd afgesloten met een groepsfoto met Bas Bloem en het bestuur van Stichting Parki.
Nieuw: Parkinson-boksen in Tilburg
Sinds kort volg ik, naast mijn dagelijkse sportsessies, ook Parkinson-boksen. Hoewel ik boksen een beetje associeer met agressie is dit bij Parkinson-boksen absoluut niet het geval. Het draait juist om beweging, coördinatie en plezier. Arlette en Alex geven sinds april 2024 boks trainingen speciaal voor mensen met Parkinson. Tijdens de lessen (alleen op boks-zakken) ligt de nadruk op balans, coördinatie en vooral het combineren van fysieke én cognitieve oefeningen een waardevolle uitdaging die past bij de behoeften van Parkinsonpatiënten.
Ben je benieuwd wat er allemaal nog wél mogelijk is ondanks Parkinson? Kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvende proefles!
Een bijzonder gebaar van kringloopwinkel Portagora
Enkele jaren geleden hielp Portagora mij uit de brand met het vervoer van projectmaterialen. Die steun ben ik nooit vergeten.
Enkele maanden gelden ontving ik een mail van Portagora met een hartverwarmend bericht: elk jaar doneren zij de opbrengst van hun kerstverkoop aan een goed doel. Het mooie is dat de vrijwilligers zelf mogen kiezen aan wie dat bedrag wordt geschonken. De laatste jaren kiezen ze vooral doelen dicht bij huis.
Dit jaar viel de keuze op “Stichting Parki”. De vrijwilligers wilden de donatie graag persoonlijk overhandigen en vroegen waar dat het beste kon. Daar hoefde ik niet lang over na te denken: natuurlijk bij het ”ParkinsonGrasveld”.
Namens Stichting Parki: dank aan alle vrijwilligers van Portagora voor dit prachtige gebaar!